بنفشه آفریقایی یکی از زیباترین گیاهان زینتی و گلدار است. گیاهی بسیار کم توقع با تنوع بسیار در رنگ، شکل و اندازه گلها ! زادگاه بنفشه آفریقایی کشور تانزانیا میباشد. همچنین در جنوب شرقی کنیا و بخش وسیعی از شرق آفریقا را در بر میگیرد. اولین بار فردی به نام سنت پل (Saint pual) بنفشه آفریقایی را شناسایی کرده است و به همین دلیل نام علمی این گیاه به اسم کاشف آن، سنت پولیا انتخاب شده است. همچنین نام لاتین این گیاه African Violet میباشد.
بنفشه آفریقایی گیاه گل داری است که نه تنها به دلیل گل های رنگین و زیبایش، بلکه به دلیل فرم گیاه و هم چنین برگ های مخملی و کرکدار به رنگ سبز تیره نیز جذابیت دارد. البته در برخی واریته ها لبه های برگ، سفید یا روشن تر هستند. واریته های مختلف بنفشه آفریقایی در رنگ، شکل و تعداد گل و حتی تعداد گلبرگها متفاوت هستند و در رنگ های اصلی و اولیه سفید، صورتی، زرشکی، بنفش و ارغوانی دیده می شوند. از آنجایی که بنفشه آفریقایی به طول روز بی تفاوت است گل دهی در شرایط مساعد و در تمام طول سال اتفاق می افتد. گلها به صورت کم پر و پر پر و پرچمها طلایی و به طرز زیبایی از وسط گلها بیرون زدهاند بطوری که تناقض در رنگ پرچمها و گلبرگها گل را به صورت یکی از زیباترین مینیاتورهای گیاهی در آورده است.
مانند هر گیاه دیگر، بنفشه آفریقایی نیز برای رشد و نمو نیازمند عوامل مهمی مانند نور ، دما، خاک، رطوبت، آبیاری و البته تغذیه مناسب است.
یکبار دیگر زادگاه بنفشه آفریقایی را به یاد بیاورید؛ آفریقا ! سرزمینی با نور کامل خورشید!
بنفشه آفریقایی به نور کامل اما غیر مستقیم نیاز دارد. در آفریقا در سایه درختان میروید و زندگی میکند. اما گیاه بسیار کم توقعی است، تا جایی که برخلاف طیف وسیعی از گیاهان با نور مصنوعی نیز می تواند بخوبی به حیات ایده آل خود ادامه دهد. در شرایط نور طبیعی در منازل، بهترین مکان پنجره جنوبی است. البته باید فاصله مناسب از پنجره را رعایت کرد مخصوصا در تابستان. چون تابش نور مستقیم آفتاب سبب سوختگی برگها میشود.
در صورت استفاده از نور مصنوعی منبع نوری می تواند یک لامپ باشد ! (البته لامپهای فلورسنت و یا LED و یا SMD)، لامپهایی با تابش نور یکنواخت و بدون تولید گرما.
یکی از دلایلی که بنفشه آفریقایی را یکی از بهترین انتخابها برای نگهداری در داخل آپارتمان کاندید میکند ، همین فاکتور یعنی دما است.
دمای مناسب برای بنفشه آفریقایی بین ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است یعنی همان دمایی که ما در آن احساس راحتی داریم. ثبات دمایی در این بازه دمایی بسیار حیاتی و مهم است البته اختلاف دما در روز و شب تا ۳ الی ۴ درجه قابل اغماض و چه بسا لازم است!
مناسبترین بستر (خاک) برای بنفشه آفریقایی ترکیب مساوی (۵۰-۵۰ ) از پیتماس و پرلیت است. ترکیبی بسیار سبک با تخلخل خوب برای نگهداری به اندازه رطوبت و هوارسانی به ریشه.
حداقل رطوبت مناسب برای بنفشه آفریقایی بین ۴۵ تا ۵۵ درصد است. راههای زیادی برای تامین رطوبت مناسب در منزل وجود دارد.
مانند سایر گیاهان، میزان و تعداد دفعات آبیاری بنفشه آفریقایی به عواملی مانند دمای محیط، نوع و جنس خاک، حجم گلدان و سایز گیاه بستگی دارد. در آبیاری بنفشه آفریقایی لازمست نکاتی را مدنظر قرار داد. بهترین روش آبیاری بنفشه آفریقایی از طریق زیر گلدانی است. برای اینکار پس از انتخاب یک زیر گلدانی سایز مناسب به میزان مناسب آب در زیر گلدانی ریخته و پس از ۳۰ تا ۴۵ دقیقه آب باقی مانده در زیر گلدانی را دور میریزیم.
از آنجا که بستر پرلیت و پیتماس از نظر مواد مورد نیاز گیاه بسیار فقیر می باشند لذا انجام کودیاری در رشد و نمو و البته گلدهی بنفشه آفریقایی بسیار مهم و ارزشمند است. کود مخصوص رشد و کود مخصوص گلدهی از جمله کودهای پرمصرف در نگهداری و پرورش بنفشه آفریقایی می باشند. کودهای مورد استفاده بنفشه آفریقایی به جز در یک مورد تفاوت چندانی با بقیه کودهای مورد استفاده در گیاهان زینتی دیگر ندارد و مهمترین نکته ای که در تهیه کود برای تغذیه بنفشه آفریقایی بایستی مدنظر قرار گیرد، استفاده از کودهای بدون اوره می باشد.